Puhdasta lähiruokaa Kannuksesta

kannuksen_kauppapuutarha_web.jpg

Kannuksen Kauppapuutarha viljelee kotimaisia kasviksia jo toisessa sukupolvessa. Puutarhan toiminnasta vastaava Aleksi Hauhtonen on kehittänyt ja nykyaikaistanut tuotantomenetelmiä. Etusijalla tuotannossa ovat kasvisten laatu ja maku, joka varmistetaan käyttämällä pääasiallisesti vain biologisia torjuntakeinoja. Monet ulkomaiset esimerkit osoittavat, että tuholaiset tulevat ajan myötä vastustuskykyisiksi kemiallisille aineille, minkä vuoksi niitä käyttävät tuottajat joutuvat turvautumaan entistä voimakkaampiin torjunta-aineisiin. Kauppapuutarhalla vihannekset viljellään kasvihuoneissa, niin puhtaissa olosuhteissa, että välipalaksi voi poimia kurkun vaikka suoraan pensaasta.

Kasvinviljelyä uutta teknologiaa hyödyntäen

Ennakkoluuloton lähestyminen ja uusien toimintatapojen etsiminen ovat tärkeitä kotimaisen kasvinviljelyn tulevaisuutta ajatellen. Ulkomaisen tuonnin laskiessa hintoja, on tärkeää, että keskitymme vahvuuksiimme ja tuotamme edelleen ekologista ja ennenkaikkea turvallista ja puhdasta lähiruokaa.

Uutta teknologiaa hyödynnetään puutarhalla mm. kastelussa, valaistuksessa ja lämmityksessä, minkä vuoksi energian käyttöä on pystytty vähentämään huomattavasti. Puutarhalla otettiin iso askel ekologisempaan viljelyyn, kun aikaisemmin lämmityksessä käytettävä öljy korvattiin hakkeella ja palaturpeella uuden biolämpölaitoksen (pdf) avulla. Tällöin raskasöljy energiantuotannossa korvattiin ullavalaisella palaturpeella ja hakkeella. Kannuksen Kauppapuutarha on toiminut myös yhteistyössä Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen Greenhouse-projektissa (pdf), jossa on kehitetty kosteutta mittaavia antureita. Myös puutarhan kasteluvesi otetaan talteen ja kierrätetään.

Yrittäjyyttä toisessa sukupolvessa

Eino ja Leila Hauhtonen perustivat Kannuksen Kauppapuutarha Oy:n 1977, jolloin kasvihuoneita oli vain yksi. 80-luvulla yrityksen toiminta kasvoi voimakkaasti ja tänä päivänä puutarhan pinta-ala on 8 500 neliömetriä ja puutarha tuottaa vuodessa noin 850 000 kiloa kurkkua, 350 000 kappaletta ruukkusalaattia ja 250 000 kappaletta jääsalaattia.

Yritys työllistää läpi vuoden 16 työntekijää. Kasvistenviljely on edelleen pitkälti käsityötä, minkä vuoksi ammattitaitoinen työvoima on tärkeä osa menestyvää yritystoimintaa.

laatutarha_iso.jpgMenestyksen takana on myös pitkäjänteinen ja suunnitelmallinen päätöksen teko ja toiminnan kehittäminen. Vuonna 2010 yrityksessä toteutettiin sukupolvenvaihdos (pdf), jolloin perheen pojasta Aleksi Hauhtosesta tuli yhtiön enemmistöosakas ja toimitusjohtaja.

Kannuksen kauppapuutarha Oy:lle tehtiin vuoden 2009 alussa Kotimaiset kasvikset ry:n Laatutarha –ohjeiston mukainen auditointi. Yritys todettiin täyttävän kaikki vaatimukset kasvihuonevihannesten tuotannon tuoteturvallisuuden sekä ympäristön ja työntekijät huomioivan hyvän tuotantotavan.


Lisätietoa ja lehtiartikkeleita Kannuksen Kauppapuutarhasta